PROGRAMIRANJE

Web programiranje zahtjeva stručnost, pedantnost i sofisticiranost web programera u razvoju web stranica i web tehnologija, bile one jednostavne ili vrlo kompleksne.

programiranje-web-stranice

Danas, programiranje za web omogućuje automatizaciju procesa, modularnost te logičko i funkcionalno povezivanje poslovne logike i sučelja. Pri tome, dobro je stvarati web aplikacije uz primjenu najnovijih web tehnologija i standarda, iako to nije uvijet.

HTML

Osnova web-a

HTML je kratica za HyperText Markup Language, što znači prezentacijski jezik za izradu web stranica. Hipertekst dokument stvara se pomoću HTML jezika. HTML jezikom oblikuje se sadržaj i stvaraju se hiperveze hipertext dokumenta. HTML je jednostavan za uporabu i lako se uči, što je jedan od razloga njegove opće prihvaćenosti i popularnosti. Svoju raširenost zahvaljuje jednostavnosti i tome što je od početka bio zamišljen kao besplatan i tako dostupan svima.

JAVASCRIPT

Daje interakciju stranici

JavaScript je najpopularniji skriptni jezik na Internetu kojeg podržavaju svi poznatiji preglednici (Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer, Safari, Opera). Cilj kreiranja JavaScript jezika bio je dodati interaktivnost HTML stranicama.Skriptni jezici su programski jezici manjih mogućnosti, koji se sastoje od izvršnog računalnog koda, obično ugrađenog u HTML stranice. JavaScript je interpreter, što znači da se skripta izvršava odmah naredbu po naredbu, bez prethodnog prevođenja (kompajliranja) cijelog programa i kreiranja izvršne datoteke. JavaScript je javno raspoloživ skriptni jezik (nije potrebna licenca za korištenje).

JQUERY

Pojednostavljuje animaciju kroz sve preglednike

jQuery je Javascript biblioteka. Vrlo je jednostavna za korištenje te ubrzava rad sa Javascript-om. Ne ovisi o vrsti preglednika npr. Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer, Safari, Opera, te je s jQuery-em lagano dodavati privlačnu interakciju na web stranicu ili web app.

CSS (Cascading style sheet)

Vizualni prikaz stranice

Kao što mu samo ime kaže, CSS je zaslužan za izgled stranice preko različitih stilova za HTML elemente. U novije doba CSS3 je zaslužan za veću interakciju, te različite animacije rađene isključivo CSS-om. Radni tijek je moguće ubrzati sa alatima SASS i Compass koji pospješuju tranziciju na HTML5 stranice. Klijent dobiva uporabom CSS-a u web stranici atraktivniji izgled bez korištenja memorijski teških fotografija, s time je stranica bolje optimizirana i kvalitetniji je pristup samoj stranici.

Programiranje radovi

Više