Kako se oglasiti na Facebook-u ?

By 26. October 2015.Vijesti
Facebook oglašavanje

Sa svojih 1,5 milijardi aktivnih korisnika mjesečno te 1,7 milijuna korisnika iz Hrvatske, Facebook je postao vrlo privlačna platforma za oglašivače pa vjerujemo kako i mnogi od vas već koriste ili intenzivno razmišljaju o oglašavanju tvrtke, proizvoda ili usluga na toj društvenoj mreži.

Kad počnete razmišljati o oglašavanju na Facebooku, potrebno je dobro isplanirati neke osnovne stavke kako bi kampanje ispunile željene ciljeve koje klasično boostanje objava neće realizirati. Prvi je korak precizno definiranje ciljne skupine kojoj se želite obratiti, a u tome pomažu Facebookovi alati za kreiranje oglasa koji pružaju mogućnost detaljne razrade ciljnih skupina po dobi, spolu, interesima, lokaciji i ponašanju. Nakon toga, potrebno je osigurati adekvatan budžet kako bi oglašavane poruke dosegnule željeni broj ljudi. Ipak, prije svega, najvažnije je odrediti cilj oglasne kampanje.

Ciljevi su jednostavni, a rezultati kampanje prema kojima se vrednuje uspješnost oglašavanja lako mjerljivi. Kako bi oglašivačima olakšao upravljanje kampanjama, Facebook je u svojemu alatu za kreiranje oglasa Power Editor odredio 14 različitih ciljeva koje možete postići oglasima. U nastavku ćemo pobliže objasniti svaku od dostupnih mogućnosti.

1. Clicks to Website
Oglasi Clicks to website koriste se za generiranje posjećenosti web stranice. Taj tip oglasa upotrebljava se ako imate internetsko odredište na kojemu se nalaze sadržaji za koje želite da dođu do ciljne skupine. Jedan od razloga za aktivaciju tih oglasa može biti i branding, odnosno stvaranje i podizanje svijesti o vašemu proizvodu ili usluzi među željenom publikom. Privlačenjem korisnika na svoje web stranice naučit ćete više o njihovim navikama, interesima i željama, a osim što će vam to koristiti za razvoj i usmjeravanje vlastite ponude, Facebook će vam pomoći i da pronađete nove korisnike sa sličnim interesima kojima ćete moći prikazati svoje oglase.

2. Page Post Engagement
Oglasi Page Post Engagements također se najčešće koriste pri izgradnji imidža i branda, ali i za podizanje angažmana na fan stranicama. Cilj oglasa je prikazivanje objava fan stranica Facebooka točno određenim skupinama korisnika kako bi oni na njima kreirali određenu aktivnost (lajkali ili podijelili sadržaj, kliknuli na post, komentirali poruku…). Tim oglasom povećava se doseg objava kao i aktivnost fanova na fan stranici, ali i šalje marketinška poruka točno određenim skupinama korisnika Facebooka koji još nisu upoznati s pojedinim proizvodima i uslugama.

3. Page Likes
Oglasi Page Likes koriste se za izgradnju Facebook zajednice, odnosno povećanje broja fanova. Njima se, osim izgradnje branda, postiže i to da točno određeni korisnici postanu fanovi stranice kako bi im nakon toga svakodnevno objavama mogli prenositi svoje poruke. Primjerice, želite li privući pozornost žena iz Hrvatske koje su pokazale interes za vrtlarstvom, možete.

4. Event Response
Oglasi Event Response idealni su za stranice na Facebooku koje redovito kreiraju Facebook evente, a oglas omogućuje da event vide i na njega se odazovu svi zainteresirani korisnici koji jesu ili nisu članovi vaše zajednice fanova te svi oni izvan vašega kruga prijatelja na Facebooku.

5. Video Views
Facebook video postaje sve važniji segment u digitalnome marketingu. Njime se može brzo i kreativno poslati poruku ciljnoj skupini te je zainteresirati za proizvode i usluge. Video Views oglasom omogućuje se prikaz videa što je moguće većem broju ljudi.

6. Offer Claims
Ako često kreirate kratkoročna akcijska sniženja i ponude za svoje proizvode, Offer Claims je oglas za vas. Njime možete precizno definirati količinu proizvoda koje želite ponuditi na akciji, dok će korisnici moći preuzeti poseban kod putem kojega će ostvariti akcijsku cijenu za određeni proizvod. Na primjer, za promidžbu novog turističkog aranžmana možete kreirati posebnu ponudu za korisnike Facebooka koju oni samo na toj platformi mogu realizirati.

7. Lead Generation
Koristite li newsletter ili neki drugi oblik komunikacije za koji korisnici trebaju popuniti obrazac s osobnim podacima, preporučuje se oglas Lead Generation. Svima koji Facebooku pristupaju putem mobilnih uređaja on pomaže da jednostavno popune formu željenim podacima (poput imena i email adrese), a koje su već dali Facebooku.

8. Local Awareness
Želite li da se Facebook oglas prikazuje ljudima na lokaciji u blizini vaše tvrtke, prvi izbor trebao bi vam biti Local Awareness oglas pa će već danas svi vaši bliži i dalji susjedi znati za vaš novi mali kvartovski dućan.

9. Product Catalog Sales
Za sve vlasnike web shopova sa širokim asortimanom proizvoda tu je dinamični oglas Product Catalog Sales koji prikazuje sve proizvode iz web shopa ovisno o korisniku, njegovim interesima te proizvodima koje je prethodno, na tom internetskom odredištu, pregledavao.

10. Website Conversions
Oglasi Website Conversions koriste se kada želite da korisnik na vašim web stranicama napravi točno željenu radnju poput registracije na newsletter, popunjavanje kontakt-forme, kupnje proizvoda i slično. Oglas precizno prati koliko je željenih akcija ostvareno, a vi imate detaljan pregled utrošenoga budžeta za svaku od njih. Dodatak tome je mogućnost prikaza vaših oglasa ljudima sličnima onima koji su odradili tu točno određenu akciju na vašim web stranicama.

11. Mobile App Installs
Ako vaša tvrtka posjeduje mobilnu aplikaciju, putem oglasa Mobile App Installs moguće je pronaći nove korisnike koji će tu aplikaciju preuzeti na svoj smartphone. Primjerice, kreirali ste aplikaciju za događaj koji organizirate te je možete oglašavati fanovima svoje stranice i korisnicima koji su na Facebooku pokazali interes za vašim i sličnim događanjima (na određenoj lokaciji).

12. Mobile App Engagement
Kao što korisnike Facebooka možete pozvati da skinu vašu mobilnu aplikaciju, oglasom Mobile App Engagement možete i povećati aktivnost postojećih korisnika aplikacije. Aplikacija s informacijama o avionskim letovima i mogućnošću kupnje aviokarata može oglašavati posebne zrakoplovne karte određenim korisnicima.

13. Desktop App Installs
Slično kao i za mobilne aplikacije, namjena oglasa Desktop App Installs je u tome da ljudi koji su njihovi potencijalni korisnici preuzimaju desktop aplikacije.

14. Desktop App Engagement
I naravno, oglasom Desktop App Engagement možete povećati aktivnost postojećih korisnika vaše desktop aplikacije.

Za kraj, važno je napomenuti kako jednim oglasom možete odabrati samo jedan od navedenih ciljeva pa je prije svake kampanje potrebno jasno odrediti što njome želite postići te angažirati stručnjake u oglašavanju na Facebooku koji će vam pomoći pri kreiranju i provedbi vaše strategije oglašavanja na Facebooku te ostvarivanju poslovnih ciljeva vaše tvrtke.

Izvor