1.    CMYK ili RGB
Prilikom dizajniranja plakata, fotografije koje planirate otisnuti radije stavite u CMYK model, nego u RGB. Na taj način dobit ćete vjerodostojniji izgled vaših fotografija nakon tiska.

2.    Konvertiranje u CMYK
Ukoliko ste radili u RGB modelu nakon čega ste svoj rad konvertirali u CMYK netom prije slanja u tisak, primijetit ćete da su plava i zelena u vašem prijelomu izgubile na intenzitetu. U tom slučaju možete koristiti alat pod nazivom „Gamut warning“ kako biste označili fotografije kod kojih je došlo do problema. Zašto je došlo do problema? Jer RGB model ima veći spektar boja nego CMYK.

3.    Postavite pravu rezoluciju
Dokumenti za tisak su veliki. Jedan od najčešćih problema u tisku nastaje zbog toga što su dokumenti poslani u premaloj rezoluciji. Ako su namijenjeni za tisak, trebali bi biti namješteni na 300 dpi-a (DPI – Dots Per Inch). Više dpi-a znači veću rezoluciju što znači veću kvalitetu fotografije. U slučaju premale fotografije u tisku dolazi do „pucanja“ iste ili do preslabe kvalitete.

4.    Odredite ispravnu veličinu plakata
Popularne veličine tiskanja plakata su B1 (707mm x 1000mm), B2 (500mm x 707mm) i A1 (594mm x 841mm). O odabiru papira posavjetujte se sa svojom tiskarom.

5.    Kako predati dokumente
U obliku PDF-a. Preporuča se da fotografije budu u tiff formatu, no možete poslati i jpeg format ukoliko je u visokoj rezoluciji.
6.    Što je offset tisak?
Offset tisak je tehnika tiska gdje se boja transferira sa offsetne ploče na gumenu ploču, a s nje na arak papira. To je indirektni postupak umnožavanja tiskovne forme na tiskovnu podlogu.

7.    Digitalni vs. Offset tisak
Osnovna je razlika u cijeni. Digitalni tisak jeftiniji je i brži ukoliko tiskate male količine svoga plakata. Ukoliko vam je budžet ograničen, a istovremeno niste baš opterećeni s kvalitetom, tiskajte digitalno.

8.    Spellcheck
Prekontrolirajte tekst na plakatu. I još jednom, i još jednom i još jednom.  Potom dajte još nekome da ga prekontrolira. I onda ga tek pošaljite u tisak.

9.    Napust
Krajnje dijelove dokumenata nazivamo “zona napusta”. Kako biste izbjegli neželjeno pojavljivanje bijelog ruba u dokumentima, budite sigurni da ste izvukli sve slike, podloge ili objekte u zonu napusta. Veličine je 3 do 5 milimetara.

10.    Koristite vektore
Kada je u pitanju tisak, pogotovo velikog formata, vektori su vaši prijatelji. Pokušajte dizajnirati što je više moguće u programu poput Adobe Illustratora. Ne samo da će smanjiti veličinu vašeg dokumenta, već vam i omogućiti najbolje rezultate i najoštrije slike.

11.    Provjerite fontove
Potrudite se uvijek napraviti probne isprinte. Možete uvidjeti potencijalne greške poput korištenja nekih dokumenata ili fontova koji nisu instalirani. InDesign nudi vam mogućnost „pakiranja“ svih vaših linkova i dokumenata u jedan folder što će spriječiti da vam nešto fali.