Je li nas koronavirus pretvorio u internetske ovisnike?

By 17. June 2020.Vijesti

OVO je doba digitalnih medija. Internet je tijekom krize s koronavirusom postao izvor vitalnih informacija i povezao ljude koji rade od kuće s njihovim uredima.

Usluge filmskih i glazbenih ‘streaminga’ pružaju dobrodošao odmak od tjeskobne stvarnosti, a računalne igrice okupiraju djecu s viškom energije.

Dodatni rizik od razvoja ovisnosti? 

“Možda, ali korist nadmašuje rizik”, odgovara dr. Bert te Wildt, glavni liječnik u klinici za psihosomatske bolesti u malome njemačkom mjestu Diessenu.

“Ja se profesionalno uglavnom bavim njegovim štetnim utjecajima, ali u ovo vrijeme internet je većinom pozitivna stvar”, kazao je.

Od videopoziva koji omogućuju kontakt s obitelji i radnim mjestom, preko ‘online’ tečajeva kuhanja, do nastavka obrazovanja, sve su to plusevi interneta, objašnjava.

“Nadam se da ćemo jednoga dana moći reći da su digitalni mediji bili pravi blagoslov u ovoj krizi.”

Ali to ne znači da neće biti i negativnih posljedica i da broj ovisnika neće narasti.

Pod posebnim su rizikom odrasli koji žive sami, rekao je. Muškarci bi se mogli navući na internetsku pornografiju, a adolescenti na društvene mreže.

“Važno je zadržati samodisciplinu i ne prepustiti se u potpunosti”, rekao je Wildt, dodavši da to ne vrijedi samo za digitalne medije, već i za konzumaciju alkohola ili nikotina.

“Ako sada upadnete u negativne navike i rutine, bit će ih se teško riješiti u idućim tjednima i mjesecima”, upozorio je.

Kako bi se to spriječilo, Wildt preporučuje neke pozitivne i analogne rutine – da se, primjerice, prvi i zadnji sat u danu apstinira od digitalne tehnologije, da se obriše prašina s nekih društvenih igara ili knjiga.

“Sve se svodi na to da sami sebe zapitate što vam čini dobro”, rekao je.

Izvor: index.hr