Što je WordPress?

By 7. December 2018.Izrada web stranica

WordPress je platforma za izradu CMS (Content Management System) web-stranica. Procjenjuje se da od 2016. godine postoji više od 80 milijuna web-siteova izrađenih u WordPressu, što je oko 30% svih web-siteova na internetu. Dakle, danas je gotovo svaka treća web-stranica izrađena u WordPressu. Osim toga, na WordPress se odnosi 60% svih postojećih CMS web-stranica te je prema tome najpopularniji CMS u upotrebi. Dnevno se stvori preko 50.000 novih WordPress siteova.

Za WordPress postoji preko 29.000 pluginova koji omogućuju uvođenje brojnih dodatnih proširenja i mogućnosti, te se svaki sat izradi po jedna novi plugin. WordPress developeri svoje radno vrijeme u prosjeku naplaćuju 60 američkih dolara po satu.

Zašto je WordPress tako popularan? Radi se o platformi koju odlikuje relativna jednostavnost korištenja, nezahtjevna instalacija, brojne mogućnosti i proširenja, velik broj kvalitetnih i funkcionalnih predložaka… U usporedbi s nekim drugim CMS sustavima kao što su Joomla ili Drupal, WordPress je neizmjerno praktičniji, bolji i ljepši te je, možemo tako reći, “pomeo” svoju konkurenciju.

Poznati web-siteovi koji koriste WordPress: Reuters, Forbes, The New York Times, The Wall Street Journal, Harvard Business Review, Time Magazine, CNN, Variety, MTV, Snoop Dogg…

WordPress je započeo samo sustav za blogove, ali je odavno evoluirao te nadrastao tu počenu ulogu. Danas se koristi kao prvoklasni Content Management System (sustav za upravljanje sadržajem) te s brojnim dodacima, widgetima i temama gotovo da nema limita.