12 skrivenih Facebook funkcija koje će ti olakšati boravak na Facebooku

By 26. September 2022.Društvene mreže

Facebook je najpopularnija društvena mreža na svijetu, a taj status uglavnom je postigla zahvaljujući mnogobrojnim inovacijama koje nam redovito predstavlja. Iako će mnogi reći kako posljednjih nekoliko mjeseci te inovacije stvaraju više problema nego koristi, činjenica je da je Facebook postao robustan alat zahvaljujući kojem možete raditi svašta.

Mnogi korisnici nisu ni svjesni koje sve mogućnosti imaju na raspolaganju i vrlo vjerojatno koriste tek nekoliko posto od svih dostupnih funkcija. Da bismo vam malo poboljšali taj postotak danas smo odlučili otkriti koje su to skrivene Facebook funkcije koje možete početi koristiti za kvalitetniji boravak na Facebooku.

Iako je broj tih Facebook funkcija veliki, mi ćemo izdvojiti one najvažnije koje bi mogle biti od koristi običnim korisnicima. Jasno, marketingaši na raspolaganju imaju još hrpu naprednih alata koji im omogućuju da prate statistiku, grade zajednicu i optimiziraju svoje oglašavanje. No, naš fokus danas će biti ne običnim korisnicima koji Facebook koriste za razonodu. Slijedi lista 12 skrivenih Facebook funkcija koje će ti pomoći u boljem korištenju Facebooka:

 

Dodatna zaštita Facebook računa

Puno se prašine posljednjih mjeseci diglo oko toga koliko su korisnici zapravo sigurni na Facebooka. Činjenica je da Facebook prikuplja podatke o vama, no to ne znači nužno da će ti podaci završiti u rukama ljudi zle namjere. Veći problem u cijeloj priči predstavlja manjak truda samog korisnika, koji ulaže minimalni napor u zaštitu svojeg računa i podataka. Loše lozinke, prijavljivanje na javnim mjestima, korištenje raznih WiFi mreža – sve to može biti kobno ako želite zaštiti Facebook računa.

Ako želite podići razinu sigurnosti Facebook računa možete otići u Settings pa zatim Security and Login – gdje će vam se otvoriti popis stavki koje možete uključiti za bolju zaštitu računa. Možete uključiti dvostruku autentifikaciju, gdje će korisnik prilikom prijave s novog računa morati potvrditi prijavu s vašeg glavnom uređaja. Također, možete podesiti da vam Facebook javi kada netko pokušava provaliti na vaš računa, a da biste bili potpuno sigurni od gubitka računa i podataka možete odabrati 3-5 frendova koji će vam pomoći vratiti račun u vaše ruke (ako bude izgubljen). Mogućnosti je puno, a krajnji je čas da se pobrinete za sigurnost vašeg Facebook računa.

 

 facebook racun

Podešavanje prikaza oglasa

Facebook putem oglasa koje zarađuje ostvaruje svoj prihod i zbog tih je oglasa Facebook besplatan i ima toliko puno funkcija. Kada ne bi bilo oglasa na ovoj društvenoj mreži, korisnici bi morali plaćati članarinu ili bi na neki drugi način morali financirati mrežu. Činjenica je da većinu korisnika oglasi živciraju i ne bi ih htjeli imati na svojem news feedu. No, tek rijetki korisnici znaju da mogu upravljati oglasima i time koji će se oglasi prikazivati na njihovom Facebooku.

Facebook oglase prikazuje na temelju interesa korisnika, odnosno prati što tražite i konzumirate na Facebooku pa u skladu s time prikazuje oglase. Ako vas neki oglasi iritiraju vrijeme je da posjetite putanju Settings > Ads > Your Interests. Tamo možete odabrati koji interesi vas zanimaju, a koje želite ukloniti. Također, možete vidjeti koji oglašavači prikazuju oglase vama pa ih jednostavno možete maknuti s liste, ako su vam postali iritantni. Na taj način maknuti ćete sve oglašivače koji vas ne interesiraju, što bi vam u konačnici trebalo pružiti kvalitetniji boravak na Facebooku.

 

Isključenje automatskog prikaza videa

Još jedna od iritantnih stvari na Facebook može biti automatsko pokretanje video materijala. Naime, prikaz videa osmišljen je na način da se automatski pokreće kada korisnike dođe na video. Dio korisnika to smatra iritantnim, no srećom postoji rješenje za njih. Ako odete na Settings > Videos možete među opcijama odabrati da li želite da se video automatski pokreće ili ćete stopirati takvo ponašanje videa.

 

facebook na mobitelu

Slanje datoteka putem Messengera

Iako mnogi korisnici smatraju kako je Messenger zasebna aplikacija to u potpunosti nije istina jer je ta aplikacija zapravo usko vezana uz Facebook i dio je Facebooka. Prvotno je dopisivanje bilo implementirano unutar Facebooka, da bi Facebook kasnije zaključio kako je na pametnim telefonima taj dio pametno staviti u posebnu aplikaciju.

Bilo kako bilo, Messenger ima mnogobrojne mogućnosti, a bez obzira koristite li ga kao zasebnu aplikaciju ili unutar Facebooka – putem Messengera možete slati datoteke. Sve što trebate je pronaći ikonu spajalice u Messengeru i zatim će vam se otvoriti prozor gdje odaberete datoteku koju želite slati. Ovisno o veličini datoteke trebat će neko vrijeme da se ona uploada, no ubrzo zatim stiže u inbox vašeg Facebook prijatelja.

 

Pronalazak skrivenih poruka

Jedna od značajki Facebooka zbog kojih je doživio toliko popularnost svakako je mogućnost dopisivanja s prijateljima. I dok smo navikli da nam poruke šalju prijatelji koje poznajemo, iste te poruke mogu nam i slati potpuni stranici koji žele stupiti u kontakt s nama. No, dok se poruke prijatelja prikazuju u standardnom inboxu, za provjeru poruka stranaca potrebno je dati si malo truda, ali zbilja malo.

Naime, poruke osoba koje nisu prijatelji na Facebooku dolaze u poseban dio inboxa nazvan Message Requests. Radi se zapravo o zahtjevima za porukama koje možemo ili ne moramo potvrditi. Ono što je pomalo iritantno jest što za taj dio poruka ne dobivamo obavijesti pa nam one mogu lako promaknuti ispod radara, tako da je pametno s vremena na vrijeme pregledati Message Requests koji se nalazi na vrhu prozora tik uz inbox.

 

facebook zaštita

Spremanje objava za kasniji pregled

Ako ste u žurbi, a neka objava vam se jako svidjela i voljeli biste ja kasnije proanalizirati – na raspolaganju imate opciju spremanja objava za kasnije. Sve što treba te je kliknuti na tri točkice u gornjem desnom rubu neke objave nakon ega će vam se otvoriti dodatni izbornik.

Jedna od opcija u tom izborniku je Spremi objavu zahvaljujući kojoj će navedena objava biti spremljena na određeno mjesto na Facebooku. To mjesto zove se Spremljene objave i možete ga pronaći u postavkama Facebooka. Važno je naglasiti kako objave tamo ostaju bez vremenskog ograničenja, ali postoji mogućnost da korisnik koji je objavio nešto to naknadno obriše pa u tom slučaju gubite ono što ste spremili.

 

Provjera tko njuška po profilu

Ako ste kojim slučajem osoba koja se spaja na Facebook s raznih lokacija i uređaja, postoji mogućnost da ste negdje ostali spojeni i netko koristi vaš profil bez vašeg znanja. No, da bi takvo što onemogućio Facebook korisnicima na raspolaganje daje super funkciju provjere gdje ste sve spojeni na svoj račun.

Ovu Facebook funkcija nalazi se u Opcijama u području Security and Login, nakon čega je potrebno odabrati Where You’re Logged In. Prikazat će se lista svih mjesta i uređaja gdje ste spojeni na Facebook, a ako to želite možete se odmah i odjaviti s neželjenih mjesta i uređaja.

 

Preuzimanje svih Facebook podataka

Jedna od temeljnih odredbi GDPR uredbe bila je mogućnost uvida korisnika u sve podatke koje je ostavio na nekom online servisu. Facebook vam omogućava da u svakom trenutku preuzete cijelu svoju Facebook povijest na svoje računalo, gdje je navedeno sve što ste radili na Facebooku. Ako vam treba vaša detaljna povijest morat ćete otići na Settings > General, a zatim odabrati opciju Download a copy of your Facebook data.

 

 3 facebook

Ostavština Facebook računa

Mnogo se polemike vodilo oko toga što će se dešavati s profilima ljudi, nakon što oni umru. S obzirom na to da je javnost pokazala internes za tom tematikom, Facebook je pronašao rješenje kojeg vjerojatno tek rijetki koriste, ali nije na odmet znati da postoji.

Ako odete u Settings > General > Manage Account > Edit pronaći ćete opciju Legacy Contact. Ta vam funkcija omogućava da svoj Facebook račun ostavite nekome u nasljeđe, što znači da će osoba dobiti pravo na upravljanje vašim Facebook računom nakon vaše smrti. Iako u teškim trenucima rijetki razmišljaju o Facebook računima, nije na odmet pobrinuti se da se račun s vremenom ugasi.

 

Upravljanje news feedom

News Feed je temeljno mjesto na Facebook od kojeg kreće svaka aktivnost korisnika. Većina korisnika nezadovoljna je rasporedom objava na vlastitom news feedu, a tek rijetki nešto poduzimaju u tom pogledu. Korisnici Facebooka imaju itekako dobre alate za upravljanje news feedom.

Jedan od najjednostavnijih je klik na objavu koja nam se ne sviđa, zatim možemo u gornjem desnom kutu odabrati tri točkice nakon čega u izborniku možete spriječiti ili pauzirati neke objave. Vrlo korisna mogućnost ako želite bolji news feed, a valja još naglasiti kako možete i sami prioritizirati koje će se objave gdje pojavljivati.

 

Objava sadržaja van Facebooka

Osobe koje se bave pisanjem ili vođenjem web stranica na raspolaganju imaju opciju dodavanja objava s Facebooka na web stranicama. Radi se o funkciji embed koja je dostupna i kod drugih društvenih mreža, a omogućava vam da objavu s Facebooka u istom formatu prikažete na nekoj web stranici.

Da biste podijelili originalni post negdje drugdje potrebno je u desnom kutu objave kliknuti na tri točkice, a zatim odabrati opciju Embed. Nakon toga dobivate kod koji trebate kopirati na web stranicu i proces je završen.

 

 Facebook

Slanje novca putem Facebooka

Po uzoru na PayPal i slične servise za slanje i primanje novca i sam Facebook se ne tako davno uključio u društvo odabranih koji omogućavaju transfer novca. Iako su mnogi nagoviještali kako će ta funkcija donijeti veliku revoluciju na društvene mreže, to se ipak nije dogodilo.

Ako želite slati novac putem Facebooka najprije ćete morati podesiti karticu za slanje, što možete učiniti na Settings > Payments > Account Settings. Kada taj proces uspješno završite u mogućnosti ste slati novac putem Messengera. Da bist slali novac potrebno je kliknuti na ikonicu dolara, a zatim odabrati da li želite slati ili primati novac od određenog korisnika.

 

Zaključak

Facebook je s godinama postao robusni alat koji gotovo pa nema nekih velikih ograničenja u mogućnostima koje korisnicima padnu na pamet. Ipak, ta opsežnost funkcija posljednjih je godina krivac za mnogobrojne probleme i bugove koji se događaju i koji narušavaju stabilnost Facebooka. Mnoge se s pravom pitaju ne bi li Facebook trebao više pažnje usmjeriti u poboljšanje postojećih Facebook funkcija, nego li stalno težiti izgradnji novih?

Nadamo se kako smo vam gore navedenim funkcijama malo olakšali rad na Facebooku. Vjerujemo kako ćete sve funkcije Facebooka znati iskoristiti u svoju korist i kako će vam ova mreža poslužiti za puno više, nego li pusto gubljenje vremena. Uživajte u blagodatima Facebook funkcija i ne zaboravite da život postoji i izvan društvenih mreža.

Izvor: pcchip.hr