Elektronička pošta

By 22. July 2022.Vijesti

Velika prednost e-maila je – sloboda. Nitko ne očekuje da ćete na e-mail smjesta odgovoriti – za razliku od primjerice telefona, gdje ćete se ipak malko naljutiti ili ražalostiti kada vam netko ne odgovori na poziv.

World wide web za mnoge je sinonim za internet, ali nije jedino što on nudi. Ni izdaleka. Primjerice, elektronička pošta (e-mail) mnogo je starija usluga od WWW-a. Internet je postao popularan upravo zbog nje, davno prije nego što je osmišljen web.

Koje su prednosti elektroničke pošte? Jedna je očigledna: brzina. Ne morate čekati da vam poštanska služba dostavi pismo ili pošiljku – poruka je poslana čim pritisnete tipku send (pošalji) i doputovat će do primatelja u pravilu u sekundu-dvije, rijetko kad dulje.

Naravno, ima to i nedostataka. Lako se može dogoditi da pošaljete poruku na pogrešnu adresu – a to može imati nezgodne posljedice. To se ne događa samo neiskusnima, nego i onima koji šalju gomile poruka svakodnevno.

Prije nego što prijeđemo na još veće nedostatke – o njima ćemo govoriti poslije, u poglavlju Virusi i ostale napasti – riječ, dvije o specifičnostima e-maila u odnosu na druge načine komunikacije.

Razuman rok u kojem možete očekivati odgovor na e-mail može biti sat-dva, ili dan-dva, ovisno o tipu poruke. Za razliku od neodgovorenih.