marketing_na_drustvenim_mrezama

Marketing na društvenim mrežama je danas neizostavan dio komunikacijske strategije mnogih poduzeća koji pomaže u prodaji i stvaranju lojalnosti kod postojećih kupaca.

Marketing na društvenim mrežama

Postoje tri načina korištenja psihologije u marketingu na društvenim mrežama pomoću kojih se publika nastoji privući, angažirati i stvoriti emocionalna povezanost.

1. Podijelite poklone

Podijelite male poklone svojim prijateljima ili sljedbenicima na društvenim mrežama.  Ova taktika neuromarketinga pomoći će vam da ljudi imaju osjećaj da su vaši dužnici.

Ukoliko si ne možete priuštiti luksuz trošenja na poklone, pokušajte ih nagraditi besplatnim poklonima. Bilo da se radi o besplatnom kalendaru za planiranje aktivnosti, popustu ili probnoj verziji nekog proizvoda. Potaknite ih da se prijave klikom na link ili da podijele dobru vijest s prijateljima i sljedbenicima na društvenim mrežama.

2. Emocionalno se povežite s ljudima

Povezivanje s publikom je jedan od osnovnih načina kako možete povećati vaš društveni medijski angažman. A najučinkovitiji način za stvaranje emocionalne veze je smijeh. Međutim, treba pripaziti da kod šale ne vrijeđate svoju publiku.

Ponavljajte objavu više puta kako biste bili sigurni da je publika nije shvatila kao uvredljivu te je analizirajte kako biste vidjeli koja tema najbolje prolazi. Zatim pokušajte napisati više objava o toj temi.  Bilo bi dobro analizirati kakav humor vaša publika voli. Ne vole svi sarkazam ili satiru.

Na humorističan način možete dijeliti i činjenice o vašoj tvrtki. Ako vas je netko od vaših sljedbenika spomenuo u svojoj objavi, umjesto dijeljenja objave, reagirajte i pridružite se tome razgovoru. Publika će to jako cijeniti.

Suosjećanjem se također možete povezati s publikom. Podijelite dirljivu priču ili istaknite svoj volonterski rad. Međutim, pripazite da je sve povezano sa osobnošću tvrtke.

3. Pronađite utjecajne partnere

Povežite se s ljudima ili brandom kojem vaša publika vjeruje, odnosno onima koji mogu dati kredibilitet vašem brandu.

Nakon što otkrijete koje autoritete vaša publika simpatizira, pokušajte otkriti i potencijalne autoritete u vašoj industriji. Sastavite popis potencijalnih autoriteta, proučite koliko su dobili lajkova, komentara ili dijeljenja za svoje objave. Na taj ćete način otkriti tko najbolje stoji na društvenim mrežama.

Kada odaberete partnere s kojma želite surađivati, važno je da i vi njima istaknete svoje vrijednosti te pogodnosti koje će imati, kao i način na koji ćete ih promovirati.

Rad s autoritetima pomaže izgraditi kredibilitet za vašu tvrtku i proizvode, što u konačnici dovodi do povjerenja i privrženosti.