Google spreman medijima plaćati za objavu sadržaja

By 15. July 2020.Vijesti

U prvoj fazi bit će potpisani ugovori s medijima iz triju zemalja, a u drugoj fazi potpisat će se ugovori s medijima i iz drugih zemalja

Američki internetski div Google objavio je u četvrtak da je spreman s medijskim kućama sklopiti ugovore kojima bi im se prvi puta obavezao isplaćivati naknadu za objavu informativnih sadržaja.

Google se već godinama pokušava obraniti od zahtjeva medijskih tvrtki širom svijeta da im financijski nadoknadi korištenje sadržaja. Posebno su glasni u kritikama bili europski mediji, navodi Reuters. Američki div danas je konačno popustio i poručio da je spreman posegnuti u džep. “Danas objavljujemo program kupnje licenci na temelju kojeg ćemo izdavačima plaćati kvalitetni sadržaj za potrebe novog ‘informativnog iskustva’, u planu u drugoj polovini godine”, objavio je na blogu Googleov potpredsjednik za vijesti Brad Bender. ‘Informativno iskustvo’ novi je Googleov proizvod koji će biti lansiran na Google Newsu i Google Discoveru.

U prvoj fazi Google će potpisati ugovore s njemačkim Der Spiegelom, Die Zeitom, Frankfurter Allgemeine Zeitungom i Rheinische Postom, australskom Schwartz Medijom, The Conversationom i Solstice Medijom i brazilskim Diarios Associadosom i A Gazetom. U sljedećoj fazi bit će potpisani ugovori i s medijima drugih zemalja.  Bender u objavi ne objašnjava kako će sadržaj predstavljati korisnicima, niti koliki prihod u Googleu očekuju. „Živahna industrija vijesti je važna, možda i važnija nego do sada, jer ljudi traže pouzdane informacije u vrijeme pandemije i sve veće zabrinutosti zbog rasne nepravde diljem svijeta“, zaključio je čelnik Googlea.

Izvor: vecernji.hr