Kraj za besplatno čuvanje fotki

By 20. November 2020.Vijesti

Google godinama omogućuje da besplatno u Google Photos servisu čuvamo fotografije u ‘visokoj kvaliteti’. Radi se o onima koje su blago komprimirane (do 16 megapiksela). No, sada i tome dolazi kraj.

Svemu dobrom dođe kraj pa je tako i Google nakon pet godina odlučio zaustaviti besplatni backup fotografija i videa u ‘visokoj kvaliteti’. Tako će od 1. lipnja sljedeće godine uvesti naplatu za nove fotografije – jednom kad potrošite predviđenih 15 GB prostora u njihovom cloudu.

Cloud servisi su danas tražena roba i puno je drugačija situacija nego prije pet godina, pa i iz Googlea ističu da se svakog tjedna na Google fotografije učita 28 milijardi novih fotografija i videozapisa.

Ova promjena znači da do 1. lipnja možete normalno arhivirati svoje fotografije i bez ograničenja,  a sve ono što pošaljete nakon 1. lipnja ubrajat će se u taj limit od 15 GB, koji se dodaje uz neku pohranu koju ste već možda kupili.

Trebate li sada nešto poduzeti?

Ne, možete nastaviti upotrebljavati Google fotografije za sigurnosno kopiranje fotografija i videozapisa. Javit će vam se nakon 1. lipnja 2021. i poslati vam podsjetnik kada se približite ograničenju pohrane. Većina će korisnika morati nešto poduzeti tek nakon nekoliko godina, rekli su iz Googlea.

Kada ćete zunati da ste pri kraju besplatnih 15 GB pohrane?

Iz Googlea kažu da su iradili prilagođenu procjenu koja pokazuje koliko vam je vremena ostalo do dosezanja ograničenja kvote. Pri procjeni se u obzir uzima koliko često sigurnosno kopirate fotografije, videozapise i drugi sadržaj na svoj Google račun.

Kako možete upravljati svojom pohranom?

1. lipnja 2021. predstavit će novi alat za upravljanje pohranom koji će pomoći da jednostavno pronađete i izbrišete tamne, mutne i neželjene sadržaje. Naime, mnogi od nas automatski na backup šalju baš sve što smo snimili s telefonom i tu se vrlo često nađe gomila neiskoristivih fotografija, koje je bolje izbrisati i osloboditi prostor. Dodatnu pohranu možete kupiti i putem usluge Google One ako je dostupna.

Izvor: 24sata.hr