Instagram će novom provjerom pokušati saznati jeste li robot ili čovjek

By 26. November 2021.Vijesti
Kako bi suzbio sve veći broj botova, Instagram će od korisnika tražiti provjeru identiteta u obliku kratkih video selfija. Još nije poznato kada će značajka biti uvedena.

Instagram je, prema novoj objavi konzultanta Matta Navarre, počeo od nekih korisnika tražiti da slikaju svoje lice iz više kuteva kako bi provjerio da se radi o pravim osobama.

Društvena se mreža već dulje vrijeme bori sa botovima koji ostavljaju spam u komentarima, dosađuju ljudimas te se koriste za umjetno povećanje broja lajkova i pratitelja. Moguće je da Meta, kompanija donedavno znana kao Facebook, ovim načinom nastoji smanjiti količinu botova na platformi.

XDA Developers tvrde da je kompanija isprobavanje ove značajke počela još prošle godine, no da se susrela sa tehničkim poteškoćama. Ovo potvrđuje velik broj korisnika koji su također objavili kako ih je aplikacija tražila da snime video selfi.

Još jedna autorica na Twitteru, Bettina Makalintal, objavila je sliku ekrana na kojoj se može vidjeti korak u kojem Instagram traži snimanje video slefija s naglaskom na ‘sve kuteve vašeg lica’ kako bi provjerio jeste li prava osoba ili bot.

Nejasno je hoće li ova značajka nastaviti s testiranjem ili polako dolazi svim korisnicima. Meta nije komentirala hoće li, doduše, ova provjera biti obavezna za sve sve korisnike, premda je Instagram na Twitteru doslovno objavio da će sumnjivi računi dobiti zahtjev za video selfijem. Kompanija također naglašava da ova značajka ne koristi prepoznavanje lica te da snimke pregledavaju timovi unutar same društvene mreže.