Facebook u pet godina investirao 13 milijardi dolara u sigurnost

By 6. December 2021.Nekategorizirano

Jedna od najvećih svjetskih kompanija ističe da na sigurnosti danas radi 40.000 ljudi, dok ih je prije pet godina bilo četiri puta manje.

Kompanija Facebook je potvrdila kako je od 2016. godine investirala više od 13 milijardi dolara u sigurnost i sigurnosne mjere, čime je reagirala na navode The Wall Street Journala po kojem nije uspjela popravi “štetne efekte platforme” koje su uočili analitičari.

Jedna od najvećih svjetskih kompanija ističe da na sigurnosti danas radi 40.000 ljudi, dok ih je prije pet godina bilo četiri puta manje, prenosi Reuters.

The Wall Street Journal je nedavno, pozivajući se na stručnu reviziju internih dokumenata kompanije, objavio da je Facebook umanjio negativne efekte svoje aplikacije Instagram na mlade korisnike i da je slabo reagirao na upozorenja zaposlenih zbog načina na koji platformu u zemljama u razvoju koriste trgovci ljudima.

Pomoć vještačke inteligencije

“U prošlosti nismo dovoljno rano počeli da se bavimo sigurnosnim izazovima u procesu razvoja proizvoda, ali smo iz temelja promijenili taj pristup”, odgovorio je Facebook.

Kompanija je dodala da je njena tehnologija vještačke inteligencije pomogla u blokiranju tri milijarde lažnih računa u prvoj polovici ove godine, kao i da je uklonila više od 20 miliona tekstova s lažnim sadržajem o korona virusu i vakcinama.

Facebook ističe da sada uklanja 15 puta više sadržaja koji krše njene standarde o govoru mržnje na  društvenim mrežama, nego u trenutku kada su to počeli objavljivati prije četiri godine.

Izvor: https://balkans.aljazeera.net/