Perete ruke, a zaboravili ste na smartfon?

By 16. September 2022.Vijesti
Jedna od najstarijih lekcija vezanih uz pametne telefone ima veze s higijenom i čišćenjem uređaja. Ako ste mislili da je vaš smartfon siguran, sjetite se kad ste ga posljednji put dobro očistili

Prema najnovijem izvješću Slatea, vaš telefon je, riječima profesora Petera Halla, Petrijeva zdjelica. Dodirivanjem zaražene površine ili vašeg lica, pa nakon toga samog telefona, vrlo učinkovito prenosimo viruse i mikroorganizme na ekran uređaja. Slina koja prenosi virus nakon toga se sigurno može osušiti na telefonu te time postati dugovječnijom. Prema izvješću iz 2019. godine, prosječni korisnik dodiruje svoj smartfon 2617 puta dnevno, s time da stručnjaci procjenjuju kako na ekranima imamo oko deset puta više bakterija nego na WC dasci.

Kratki savjet? Operite ruke i nakon toga očistite telefon.

‘Načelno pravilo vezano uz smartfone je da ih treba čistiti nakon što ste ih izložili rizičnim tvarima’, kaže Michael Schmidt, profesor imunologije i mikrobiologije s medicinskog fakulteta u Južnoj Karolini. ‘Nakon što se vratite kući iz izlaska najbolje je vrijeme za malo čišćenja uređaja, s obzirom na to da je siguran u vašem domu, pa ne morate stalno prati ruke nakon što ga prestanete koristiti.’

Apple predlaže svojim korisnicima da očiste iPhone tako da isključe sve kabele i nakon toga istrljaju ga i očiste krpicom od mikrofibre umočenom u toplu sapunastu vodu. Google predlaže čišćenje stražnje i bočne strane uređaja krpicama za čišćenje i sapunom, dok maskicu treba oprati blagim sapunom ili deterdžentom za odjeću. Također možete kupiti mobitel koji ultraljubičastim svjetlom dezinficira uređaje, no oni nisu baš jeftini.

Valja naglasiti da ćete sve neravne dijelove poput ulaza morati čistiti ručno jer svjetlom dezinficiramo samo ravne i glatke površine. Schmidt također naglašava da ova metoda, premda je vrlo učinkovita protiv virusa i bakterija, do danas nije testirana na virusu COVID-19.

Kada treba stati?

Uz sve strašne statistike, bakterije, zaraze i općenitu paniku oko virusa COVID-19, sigurni smo da nije teško pretjerati s čišćenjem smartfona. Vodite računa o tome da većina modernih ekrana osjetljivih na dodir ima oleofobni premaz koji ih štiti od otisaka prstiju, ekran održava čistim te površine čini glatkijima. Taj isti premaz polako nestaje sukladno s frekventnošću korištenja, a nimalo mu ne pomažu agresivnija sredstva za čišćenje poput alkohola, čistača prozora ili octa.

Stručnjaci, u drugu ruku, predlažu da se na telefonu ipak koriste sprejevi za čišćenje, s obzirom na to da vam je vrlo vjerojatno važnije da se držite podalje od bolesti nego da vam telefon ostane oleofoban. Premda su svi modeli nakon iPhonea 7, Pixela 2, LG-ja G6 i Galaxyja S7 otporni na vodu, prilično je riskantno umakati uređaj pod mlaz vode iz pipe jer nakon toga morate biti apsolutno sigurni da su svi ulazi savršeno suhi prije nego što ga krenete spajati na punjač.

Kako biti sigurniji?

Ako želite napraviti dodatni korak i svoj uređaj zaštititi od bakterija i virusa, počnite prati ruke prije nego što odlučite primiti smartfon. Premda svi dobro znamo da je najbolje mjesto za čitanje aktualnih vijesti na smartfonu zahod te da tu nezdravu praksu otvoreno priznaje 88 posto korisnika, glavni razlog zašto bi itko odlučio prestati petljati po smartfonu pri obavljanju nužde očigledna je opasnost od prijenosa fekalnih bakterija, virusa i drugih neželjenih gostiju na lice.

Štoviše, centar za kontrolu zaraze Kine izdao je izvješće u kojem sumnja da je koronavirus uspio brzo prijeći na ljude zato što se prenosio ‘fekalno-oralnim vektorom’, odnosno dodirivanjem usta neopranim rukama nakon nužde. Upravo zbog toga, navodi Schmidt, ‘pri korištenju javnih zahoda uvijek je dobro držati telefon u džepu’.

Također, ako možete, držite smartfon dalje od lica, s obzirom na to da virusi najviše vole kontakt s očima i ustima. Dobra solucija za ovakvo što je korištenje slušalica ili razgovor pomoću speakerphonea. Također ne biste trebali posuđivati telefon drugim osobama jer time širite paletu mikroorganizama s kojima stupamo u kontakt.

Izvor: tportal.hr