Facebook danas slavi 16. rođendan

By 4. February 2020.Vijesti

Facebook je definitivno svima promijenio način života. Postao je potpuno novi način komunikacije i to besplatne, pa je tako olakšao održavanje veze s prijateljima i obitelji koji su na drugom kraju svijeta. Osim tekstualnih poruka, sada možemo slati i glasovne, ali i telefonirati – običnim ili video pozivom. Fotografijama i statusom možemo izraziti svoje osjećaje, misli, ali i podijeliti gdje se nalazimo. Svake minute na Facebook se napiše pola milijuna komentara, skoro 300 000 statusa, a objavi se oko 135 tisuća fotografija.

Danas je postao i središte reklamiranja i promoviranja od influencera i poslovnih tvrtki do kafića, slastičarnica i restorana koji sve rijeđe koriste web stranice za svoje novosti i objave – preselili su to na Facebook. Pomoću Facebook targeting opcije pokazalo se da je ukupan broj aktivnih Facebook korisnika u Hrvatskoj približno 1,9 milijuna. Od toga se 1,2 milijuna na ovu omiljenu društvenu mrežu spaja preko mobitela, a ‘samo’ 560 tisuća putem računala. Najveći broj korisnika, njih oko 530 tisuća ima između 25 i 34 godine, a kada je riječ o spolovima nema pretjerane razlike – 940 tisuća su žene (49 posto), a 960 tisuća muškarci (51 posto).

Analize su pokazale da  je Facebook među Hrvatima i dalje kralj društvenih mreža, a u stopu ga prati i Instagram. Kada je riječ o najpopularnijem pageu tu titulu nosi onaj reprezentativca Luke Modrića koji prati skoro 8 milijuna korisnika.  Najviše aktivnih korisnika dolazi iz Zagreba, 680 000, a slijedi ga Splitsko – dalmatinska županija s njih 180 000, Primorsko – goranska s 130 000 i Osječko – baranjska s istom brojkom.  CNN jednom prilikom je objavio da je čak 83 milijuna profila lažno.

Izvor:  www.vecernji.hr