Redizajn ikona u flat stilu

By 10. February 2016.Grafički dizajn, Vijesti

Naša sestrinska firma Eurotisak je dobila moderan redizajn u smislu flat ikona. Sam flat stil je rastući trend već neko vrijeme koji je započeo Microsoft, sa svojim Windows 8 ikonama kao suprotnost iphone “glossy” 3D stilu. Sam stil karaterizira jednostavanost, čistoća i minimalizam.

ŠTA JE FLAT DIZAJN?

Flat dizajn je metoda u kome se ne koriste bilo kakvi dodatni efekti da bi se kreirala shema i ne uključuje bilo kakve 3D atribute. Nema sjena, kosina, emboss efekata, gradijenata ili drugih pomoćnih alata koji se koriste za kreiranje elemenata da izgledaju uzdignuto ili udubljeno u odnosu na ekran. Ikonice i UI elementi izgledaju oštro bez efekata na ivicama.

Flat dizajn je jednostavno flat (ravan).

Ipak flat dizajn nije potpuno bez efekata, uobičajno je da se dodaju efekti za stvaranje dubine i dimenzije. U današnje vrijeme velika većina dizajna spada u kategoriju „skoro flat“, gdje opći izgled i koncept sadrži vrlo malo efekata.

TEHNIKE

Izbaciti sve dekoracije u stvari nije prava suština ovog pristupa u dizajnu.

Fokus na boje – flat dizajn scheme često koriste mnogo živih boja,  pa je boja ključna komponenta da bi sve funkcioniralo.  Uzmite u obzir korišćenje boja sa vašeg logo-a kako bi se site istakao. Flat scheme se mogu koristiti i u crno bijeloj kombinaciji, ali ćete postići mnogo bolji efekt korištenjem više boja.

Fokus na tipografiju – riječi su od suštinskog značaja za prenošenje naše poruke, koriste se i za navigaciju te usmjeravanje korisnika. Igrajte se sa rječima sa zanimljivim i drugačijim tipografijama – bez Ariala ovde.

Odlučite se za fontove koji su u skladu sa porukom koju želite prenijeti. Zapamtite da je flat šema jednostavna i minimalistička, pa razmislite kako da uklopite tipografiju u to. Preporučuju se korišćenje jednostavnih sans serif pisama koji imaju mnogo varijacija ili spajanje flat “scheme sa nekim od novih pisama kao umjetničkim elementom.

Potrebno je kreirati jednostavano korisničko sučelje i UI elemente. Dugmići ne bi trebali  biti pretjeranog dizajna i kompliciranii da se na njih klikne. Sve dok su elementi dobro definirani i imaju jednostavnu upotrebu, oni će biti efikasni.

Kreirajte hijerarhiju – kao i kod svakog weba veoma je važno da se stvori  poseban osjećaj hijerarhije. U flat dizajnu neka očigledna mjesta gde su klikabilne površine – označena sjenama, kosinama, gradijentima i drugim efektima – nisu toliko očigledna. Omogućite korisnicima lako korištenje webom, a da rpreviše ne razmišljaju o tome. Linkovi vi također  trebali biti jasni i klikabilni, bilo da su različite boje ili se nalaze u nekom box-u.