Facebook uvodi nova pravila vezana uz fotografije

By 5. October 2020.Vijesti
Facebook uvodi pravilo pomoću kojeg će korisnici moći deklarirati vlasništvo nad određenom slikom te tražiti skidanje ponovnih objava. Sudeći prema razvoju situacije, čini se da je došao kraj ponovnim objavama slika na Instagramu

Facebook će korisnicima pružiti veću kontrolu nad slikama koje objavljuju. U novoj nadogradnji platforme za menadžment korisničkim pravima, kompanija počinje suradnju sa izabranim partnerima koji će imati kontrolu nad mjestima na kojima će se objavljivati njihove slike – uključujući Facebook i Instagram. Konačni cilj je otvoriti značajku svima, nešto što je već sprovedeno u slučaju glazbe i videa.

Facebook nije napisao o kojim se partnerima radi, no Verge pretpostavlja da je riječ o velikim igračima poput National Geographica koji će pomoću Facebook Rights Managera nadgledati gdje se njihove slike opet objavljuju. U tom trenutku kompanija će moći odlučiti želi li ostaviti te fotografije tamo gdje jesu, narediti micanje slika s platforme ili ograničavanja teritorija na kojima se ta fotografija smije prikazati.

Procedura preuzimanja vlasništva nad slikom počinje sa slanjem CSV-a Facebookovom Righs Manageru – paketić u kojem se nalaze svi meta podaci o datoteci. Oni također definiraju na što se prava apliciraju i koji su teritoriji izuzeti. Nakon što algoritam potvrdi da se podaci koje šalje korisnik i informacije na slici podudaraju, procesirat će sliku i pratiti gdje se ona točno nalazi. Ako neka druga osoba odluči objaviti vlasništvo nad istom slikom, dvije stranke mogu raspravljati o tome (razmjeniti nekoliko poruka), a Facebook će u određenom trenutku, ako ne dođe do dogovora, prava dodijeliti osobi koja je prva poslala CSV. Ako imaju prigovor, moći će ga poslati Facebooku putem formulara za prijavu vezanu uz intelektualno vlasništvo.

Ova nadogradnja bi mogla promijeniti način na koji funkcionira Instagram, s obzirom da na platformi postoje profili koji objavljuju tuđe slike, ali u objavi spominju izvornog umjetnika. Vlasnici prava od sad će moći poništiti ponovne objave bez odgode. Konačno, tvorci sadržaja će morati investirati u vlastitu fotografiju kako bi izbjegli brisanje radova. Instagram, prema izvoru, možda to i želi – postati mjestom gdje se objavljuju samo originalne slike.

Dio pripreme za novi način regulacije zahtjeva određeni oprez pri radu s memovima, slikama koje su na nekoliko načina uređene i izmjenjene. Memeovi se, podsjećamo, stalno uređuju i izmjenjuju, pa Facebook mora odrediti hoće li ljudima dozvoliti micanje tih slika ili ne.