Pet stvari koje će nam donijeti novi Messenger

By 30. November 2018.Društvene mreže

Messenger 4.0 najavljen je još u svibnju tijekom Facebookove konferencije. Kako stvari idu, obećavao je puno, što je razumljivo s obzirom da ga koristi nešto više od 1.3 milijarde ljudi. Nakon što je konačno izašao te se polako počeo zavlačiti u uređaje diljem svijeta, jedna stvar je postala prilično očita: Facebook nakon turbulentne godine veliku količinu sredstava preusmjeruje u usluge koje nisu bile zadešene skandalima – što je u ovom slučaju definitivno plus. Uglavnom – sjajni, novi i redizajnirani Messenger je na putu prema vašem iOS-u ili Androidu, a dolazi u idućih nekoliko tjedana.

Messenger sada ima tri kartice – prva je posvećena čavrljanju i napravljena je da maksimalizira slobodni prostor na ekranu. Velikog gumba za fotografije više nema, a zamijenjen je sa nizom jednostavnijih ikona pored rubrike za tekst. Druga kartica posvećena je kontaktima, dok treća nudi usluge koje biste mogli koristiti – igre, dućane, aplikacije i tako dalje. Prema svemu sudeći, čini se da će većina korisnika vrijem provoditi isključivo u kartici za razgovore – s obzirom da su ostale opcije više-manje nova fasada na uslugama koje nam Facebook pokušava podvaliti već godinama.

Pored kartica koje su puno pristojnije nego prije, Messenger uvodi i nekoliko zanimljivih dodataka za svakodnevno čavrljanje. Za početak, moguće je mijenjati boju gradijenta balončića u razgovoru, a svakom kontaktu je moguće dati nadimak. Što se poziva tiče, tu je nova gesta – pomak prstom prema desno kraj korisničkog imena pokazat će sve bitne ikonice. Tijekom idućih par mjeseci, na oduševljenje svih vlasnika OLED ekrana, Facebook će u Messenger uvesti i vrlo elegantni ‘noćni mod’.

Samo čavrljanje je u novom Messengeru u centru pažnje, što znači da sve ostale značajke čekaju sa strane te su dostupne putem malo petljanja po opcijama. U svakom razgovoru moći ćete slati tekstualne poruke, emotikone, naljepnice, glasovne poruke, fotografije i videe – samo što će opcije za to biti nešto diskretnije nego do sad. Što se tiče ostalih značajki, nova ikona sa četiri točke nudi izbornik za sve što ste do sad izbjegavali (podsjetnike, botove, podjelu lokacije), što je jako dobra stvar.

Ako nekim slučajem tek ulazite u Facebookovu ‘obitelj’, Messenger 4.0 je više-manje idealno mjesto za početi. Kao prvo, ne trebate se opterećivati samim Facebookom, sve je jasno prikazano, a prijatelji koji ga koriste već godinama bit će vam dostupniji. Uostalom, sve je izvjesnije da ćemo kroz godinu dana češće viđati promocije za Instagram i Messenger nego sam Facebook čije se ime automatski asocira sa krađom osobnih podataka.