Poduzeća će se u 2021. fokusirati samo na 2-3 društvene mreže

By 28. May 2021.Vijesti

Svaka godina donosi neke nove trendove. Tako se u 2021. očekuje kako će se poduzeća fokusirati samo na 2-3 društvene mreže. Osvrnete li se unazad otprilike 18 mjeseci, ova vijest zapravo ne iznenađuje. Facebook je izmijenio svoj algoritam pa je sada daleko teže doći pred oči svojih potencijalnih kupaca. Također, sve je više konkurencije koja vodi online borbu za svoj dio kolača. Djelomično je za takav rasplet situacije zaslužna pandemija, osobito kada govorimo o porastu eCommercea, no ona nije i jedini razlog.

Društvene mreže postale su komplicirane

Vodite li profile društvenih mreža za svoju tvrtku ili ako radite u marketinškoj agenciji, onda jako dobro znate koliko vremena i energije zahtijevaju izrada svakodnevnih objava, praćenje angažmana korisnika i odgovaranje na njihove komentare, ali i izrada oglasa na samo jednoj mreži, a kamoli na svima. I ne samo vremena, jer potrebno je za sve to i puno znanja. Alternativa je naravno sve prepustiti u ruke agencije koju ste odabrali za svog suradnika.

Ali danas više nije dovoljno imati profil na samo jednoj društvenoj mreži, zar ne? Krenuli ste s Facebookom kojeg možemo smatrati predvodnikom, a nastavili s LinkedInom, YouTube kanalom i Instagramom. Sasvim je moguće da ste se iskušali i u društvenim mrežama koje preferiraju videa, poput Snapchata ili Tik-Toka. Za izradu jedne objave tako vam više nije dovoljno 15 minuta, već je realnije da ćete utrošiti između 45 i čak 90 minuta. Isplati li se sve to, pitate se s razlogom. I niste jedini.

Baš zato, zbog velikih napora koje je potrebno uložiti i društvene kanale, i ja vam preporučujem da smanjite broj društvenih mreža na kojima ste poslovno prisutni i orijentirate se na 1-3. Koje odabrati? Odgovor je jednostavan – birajte one na kojima se nalazi vaša ciljana skupina.

Izrada plana objava

Jednom kada donesete konačni sud i odaberete te 2-3 mreže na kojima ćete biti prisutni, onda se bacite na planiranje. Sadržaj je i u 2021. kralj, što bi značilo da Google i dalje prilikom prikazivanja rezultata preferira sadržaj koji je relevantan – zanimljiv, koristan, dovoljno dugačak da ima svoju glavu i rep. Da biste takav sadržaj mogli izraditi, naravno, opet se vratite na svoje idealne kupce. Slobodno ih otvoreno pitajte kakav sadržaj ih zanima, koje su to teme koje će rado pročitati i nekoliko puta, na što su to spremni uopće “potrošiti” svojih 10-15 minuta života. Nakon toga ubacite te teme u svoj kalendar objava.

Koliko puta tjedno objavljivati moglo bi biti vaše iduće pitanje. Baš kao i u 2020., preporučujem vam da težite zlatnoj sredini od 3 do 5 objava tjedno po društvenoj mreži. No nemojte te objave onda kopirati s mreže na mrežu, već se potrudite na svakoj mreži ponuditi jedinstveni sadržaj, koji je prilagođen publici koja vas tamo prati.

Ako vam je potrebna pomoć oko bilo čega, možete mi se javiti. Smatram da je početak kalendarske godine odlično vrijeme da počnete raditi svoj digitalni marketing na drugačiji način, osobito ako dosad niste bili zadovoljni rezultatima. Ponekad je dovoljno napraviti minimalne promjene u objavama, a da već osjetite rezultate. Dakle, istraži, planiraj, pokreni se! Ništa se neće dogoditi samo od sebe, pa tako ni zajednica zadovoljnih pratitelja na društvenim mrežama.

Izvor: poduzetnik.biz