Kako se oglasiti na YouTubeu

By 23. November 2015.Internet marketing
Želite li se istaknuti među brojnom konkurencijom, povežite svoj brand, proizvod ili uslugu s korisnicima na YouTubeu, najpopularnijoj stranici za pretraživanje, dijeljenje i pregled video sadržaja.

YouTube, uz Google, jedna od najpopularnijih tražilica koju dnevno posjećuju milijarde korisnika, jedan je od načina za aktiviranje i unaprjeđenje aktivnosti digitalnoga nastupa te približavanja potencijalnim i postojećim korisnicima.

Videooglasi postali su vrlo popularan način predstavljanja branda, proizvoda i usluge, a oglašavanje na YouTubeu na hrvatskom je tržištu dostupno već više od godinu dana. Zasigurno vam se već nekoliko puta prikazao oglas na YouTubeu, a vi ste panično tražili gumbić za preskakanje i nestrpljivo odbrojavali tih pet sekundi. Pitate se (s punim pravom) zašto uopće oglašavati na toj mreži ako korisnike iritiraju oglasi koji prekidaju sadržaj koji su željeli pogledati? Odgovor je – nemojte biti jedan od tih oglašivača koji će svojim oglasima iritirati korisnike! Ako oglas iritira korisnika, on vrlo vjerojatno uopće nije zainteresiran za ono što mu on nudi te takve oglase smatra smetnjom.

Kako izbjeći mogućnost da korisnici kliknu na gumbić za preskakanje? Kako bi se kampanjom postiglo željene ciljeve, prijeko je potrebno precizno targetiranje. Opcije targetiranja trebaju biti postavljene tako da se oglasi prikazuju samo onim korisnicima koji su pokazali zanimanje ili se pretpostavlja da bi ga mogli imati za sadržaj koji se prenosi oglasom. Oglašivač ciljnu publiku, kojoj će se prikazivati oglasi, može targetirati prema lokaciji, demografskim obilježjima i interesima. Osim toga, prikazivanje oglasa može se targetirati i prema kategorijama ili podkategorijama na kanalima YouTubea ili pak prema vrsti sadržaja na stranicama koje se nalaze u Googleovoj mreži oglašavanja.

Kada je riječ o videooglasima, da biste uopće mogli razmatrati oglašavanje na YouTube kanalu, potreban vam je video vrlo kvalitetne produkcije, preporučenog trajanja do 30 sekundi, koji će prenijeti željenu poruku ciljnoj publici. Osim kvalitetne produkcije, važan je i sadržaj videa. Video korisnicima kojima će biti prikazan mora prenijeti poruku jasno i sažeto te treba precizno objasniti što korisnik dobiva ako klikne na oglas ili pogleda video do kraja. Način na koji će video prenijeti poruku, prve sekunde videa koje trebaju zaintrigirati gledatelja ali ne u potpunosti otkriti poantu te kreativno rješenje utječu na uspjeh oglašivačke kampanje na YouTubeu. Dakle, ključ uspjeha kampanje na YouTubeu su jasno i realno postavljeni ciljevi,plan kampanje i budžetapravilno tagetiranje te zanimljiv, privlačan video koji će uspjeti privući pozornost i zanimanje gledatelja u prvih pet sekundi.

Koje su prednosti oglašavanja na YouTubeu zbog kojih biste mu trebali dati šansu? Korisnici pozitivno reagiraju na vizualno atraktivan i interaktivan sadržaj. Kada se oglas prikazuje korisnicima, oni su već u interakciji sa sličnim sadržajem, što povećava vjerojatnost reakcije i interakcije s oglasom, odnosno oglašivačem. Kao i AdWords kampanje, i oglašavanje na YouTubeu karakterizira potpuna kontrola, jednostavna mjerljivost rezultata i fleksibilnost u pogledu prilagođavanja, optimiziranja i upravljanja kampanjom tijekom cijeloga njezina trajanja.

Oglašavanje na YouTubeu, uz Google AdWords, preporučljiv je način oglašavanja za sve tvrtke koje žele podići svijest o svojemu brandu, povećati broj posjetitelja na svojoj web stranici, povezati se sa svojim korisnicima na jedinstven način, popularizirati vlastite proizvode i usluge te se predstaviti kao tvrtka koja slijedi digitalne marketinške trendove.

Izvor