Prva polovica godine, još malo pa je iza nas, a to znači pogled unatrag, zbrajanje postignutih rezultata. Tu ubrajamo i pregled digitalnih trendova na društvenim mrežama koji su bili u upotrebi te predviđanje onih koji dolaze. Za lakše snalaženje među brojnim marketinškim alatima, uvijek je dobro krenuti od početka, dakle od same društvene mreže i njezine publike. Donosimo vam pregled najpopularnijih društvenih mreža u 2016., kao i pregled trendova koji su obilježili prvu polovicu ove godine.

Facebook

Popis najpopularnijih mreža izgledao bi zaista čudno bez Facebooka. Sva sreća da više od milijardu i pol aktivnih korisnika (travanj, 2016.) dovoljno govori o popularnosti te društvene mreže. Osim toga, statistike pokazuju da je Facebook popularan za oglašavanje, i to za B2C – 96 % te za B2B – 88 %.
Iako je jedna od najvećih mreža, Facebook ipak bilježi pad broja novih korisnika, a i statistike o demografiji korisnika pokazale su da je sve manje tinejdžera na Facebooku. Ono što bismo istaknuli kao pozitivan trend, koji svakako treba iskoristiti, je upotreba videa i live videa na Facebooku koji su pridonijeli interaktivnome sadržaju, a tek nam preostaje vidjeti kako će se u budućnosti razvijati.

Instagram

Video do 60 sekundi, novi algoritam, redizajn aplikacije i novi logo obilježili su Instagramovu prvu polovicu 2016. S više od 400 milijuna aktivnih korisnika, jedna je od popularnijih društvenih mreža, a najavom novih promjena poput boostanja postova i mogućnosti izrade poslovnih profila za brandove, taj će broj i dalje rasti. Oko 40 milijardi fotografija podijeli se dnevno, a važno je napomenuti da se u moru tog sadržaja ipak treba znati snaći. Marketingaši će u nadolazećemu razdoblju imati pune ruke posla u vezi s kreiranjem novoga i svježijeg sadržaja koji će zainteresirati potencijalne korisnike i ciljanu publiku.

Tumblr

Omiljena blogerska destinacija za dijeljenje sadržaja, Tumblr, doživljava procvat sa 555 milijuna aktivnih korisnika. To ne mora čuditi s obzirom na to da se prema nedavnim istraživanjima blog kao vrsta sadržaja pokazao najpopularnijim među marketingašima. Čak 68 % ispitanih koristi blog, a 38 % ih smatra kako je za marketing upravo blog najvažnija vrsta sadržaja.
To su prepoznale i velike tvrtke poput Coca-Cole čiji Tumblr veoma visoko kotira zbog izvrsnoga sadržaja koji odlično komunicira njihovu poruku – Were happines lives online.

YouTube

Omiljena platforma svih videoentuzijasta ima više od milijardu aktivnih korisnika, što čini trećinu korisnika interneta uopće. Aktivni korisnici imaju između 25 i 34 godine, a čak je 54 % muških korisnika. Iako je jasno da je YouTube, kada je riječ o platformama s videosadržajem, i dalje kralj, nije naodmet napomenuti da druge društvene mreže stavljaju naglasak na videosadržaje kao alat za dobar marketing i branding, što će u budućnosti značiti još žešću konkurenciju.

Snapchat

Posljednji, ali definitivno ne i najmanje važan, tinejdžerima omiljeni Snapchat, ima 100 milijuna korisnika koji na dnevnoj bazi koriste ovu platformu sa 7 milijardi pregleda videa dnevno. Prema statistikama, 45 % korisnika ima između 13 i 24 godine, a tek 26 % čine korisnici od 25 do 34 godine. Brzorastuća društvena platforma poput ove sjajna je prigoda za marketingaše koji će morati stvoriti sadržaj privlačan toj, demografski mladoj publici koja je, prema riječima stručnjaka, “strastvena i angažirana”.

Izvor