Kakav vam je SEO i kako će vam stranica biti rangirana 2016. godine?

seo 2016

Poznato vam je kako se ekipa iz Google-a svako malo igra s kreiranjem raznih algoritama kako bi rangiranje web stranica bilo kvalitetnije i preciznije. Tako će uz mobilnu web stranicu, relevantnost biti nešto o čemu će se najviše pričati, a vaš će web biti vidljiv na primarnim pozicijama ukoliko dokažete da ste vrijedni svemogućeg Google-a i uvjeta koje postavlja. Nije to ni loše.

PRVO I ONO NAJBITNIJE

Mobilna web stranica i kako vam se web “ponaša” na mobilnim uređajima.

Kopirajte link web stranice i napravite test prilagođenosti mobilnim uređajima.

mobilna_web_stranica_kristijan_janusic_provjerite_odgovara_li

S početkom 2015. Google je u izbacio algoritam koji pretraživanje putem mobilnih uređaja vrednuje podjednako kao i svako drugo pretraživanje. S obzirom da se trend korištenja mobilnih uređaja za surfanje i pretragu povećava svakim danom, sumnjam da će spomenuti algoritam nestati. Siguran sam kako će Google pretraga putem mobilnih uređaja postati primarna.

Broj i kvaliteta odgovora u SERP-u

SERP (search engine results page) je povratni popis rezultata pretrage tražilice. To je odgovor na upit za unesene ključne riječi. Rezultati obično uključuju popis stavki s naslovima, pozivanje na punu verziju i kratak opis gdje se ključne riječi podudaraju sa sadržajem unutar stranice.

serp_organska_pretraga_rezultata_seo_kristijan_janusic_copywriting

Klikovni postotak (CTR – click through rate)

CTR ili klikovni postotak je omjer koji će vam pokazati koliko je korisnicima određeni oglas bio interesantan, odnosno koliko puta su ga po prikazivanju (impresiji) kliknuli.

ctr_je_klik_podijeljeno_s_impresija_kristijan_janusic

Visok CTR ukazuje na činjenicu kako korisnici vaše oglase smatraju korisnima i relevantnima. CTR također doprinosi očekivanom CTR-u ključne riječi (komponenta ocjene kvalitete), što može utjecati na troškove i poziciju oglasa. Dobar CTR povezan je s onime što oglašavate i mrežama na kojim oglašavate.

Dwell time

Ne, DWELL TIME nije TIME ON PAGE. Dwell time je vrijeme koje je korisnik proveo na stranici prije nego li se vratio na SERP. Što je više vremena proveo na stranici na koju je došao klikom na rezultate kroz unesene ključne riječi ili AdWords oglas, to bolje. Dwell time indicira kako je korisnik pregledao cijelu stranicu (ili barem većinu), dobio je sve tražene informacije te kako su ključne riječi točno pokazale što se iza njih (na stranici) nalazi.

Dwell time je mjerna jedinica koja je često zapostavljena. Kod kreiranja Google oglasa je zato ključno da rezultati pretrage korisnika odvedu na landing page određenog proizvoda ili usluge, ne na početnu stranicu – ne želite da korisnik mora previše “kopati”.

Čitkost, iskoristivost i dizajn web stranice

Sadržaj na stranici trebao bi biti kratak, jasan i informativan. Raspon pažnje kod korisnika sve je manji, a sadržaj koji pretražuju često “prelete”. Kako bi to izbjegli važno je da na stvar prijeđete odmah, uklonite sve nepotrebne informacije i izbjegavate predugačke rečenice – kao ova koju ste upravo pročitali. Razdvojite članak slikama, razmacima, naslovima…

Pogledate li sliku ispod, uočit ćete kako je F struktura čitanja (F-shaped pattern) vrlo česta kod korisnika. Korisnik vjerojatno neće pročitati cijeli tekst, ali će vjerojatnije doći do kraja članka. Isto tako, sadržaj na desnoj strani uzeo je pozornost korisnika.

pracenje_citanja_korisnika_eyetracking_kristijan_janusic

Prva 2 paragrafa su tako najbitnija i moraju sadržavati ključne informacije. Ukoliko ste tu korisnika “zakačili”, šansa da će pročitati ostatak je veća. Koliko čitka je vaša stranica?

U prijašnjim postovima pisao sam o Efektivnosti web stranice.

Utjecaj strukture podataka na SERP

Strukturirani podaci su smislene i opisne informacije u „kratko i jasno“ formi.  U kvalitetnoj SEO strukturi, takvi se podaci prikazuju u obliku isječaka. Oni su u SERP-u korisnicima praktični, interesantni i točno im govore o čemu se tu zapravo radi.

Struktura podataka najviše se tiče webmastera i SEO stručnjaka koji  vode ili su povezani s  webshop-om, restoranom ili hotelom ili portalom koji se npr. bavi recenzijama, receptima, organiziranjem događaja i slično.

seo_i_strukturiranje_podataka_kristijan_janusic

Poveznica s mobilnim aplikacijama i njihovom popularnošću

Ukratko, imate li aplikaciju koja je popularna i korisnici je često pregledavaju i preuzimaju na svoje uređaje, vidljivost na Google-u konstantno će se povećavati.

Brzina stranice

Mnogo je čimbenika koji će utjecati na to kako će vas Google izbaciti u pretrazi. Ovdje je uobičajeno da je sadržaj stranice od velike važnosti: tekst, poveznica (URL), naslov, zaglavlje…).

Još prije 5 godina, Google je najavio kako će brzina web stranice isto tako imati utjecaj na rangiranje. Danas znamo, kako kako je brzina kojom bi netko mogao vidjeti sadržaj iz rezultata pretraživanja veliki faktor i siguran sam kako će još dobiti na važnosti. Bacite se zato na optimiziranje slika, linkova, strukture i težine podataka. Popričajte s dizajnerom i programerom i zajednički dođite do rješenja koje će biti zadovoljavajuće – primarno za korisnika.

brzina_ucitavanja_stranice_kristijan_janusic

HTTPS protokol

Sigurnost je za Google prioritet i zna se kako u sigurnost svojih usluga ulažu mnogo, koristeći tako vodeće mjere sigurnosti na internetu. Npr. jaka HTTPS enkripcija Google-ov je standard.

Iz tog su razloga, u proteklih godinu dana proveli ispitivanje uzimajući u obzir činjenicu sigurnosti web stranica. Kako su utvrdili pozitivne rezultate, HTTPS enkripciju itekako uzimaju u obzir kod rangiranja rezultata pretraživanja.

https_protokol_enkripcija

Struktura tema na stranici

Pročitao sam razne knjige na temu SEO, a zadnje što sam pročitao je: SEO 2016. By Adam Clarke. Ipak,Cyrus Shepard iz MOZ.com je to u slici prikazao na najjednostavniji i najrazumljiviji mogući način. Držite li se ove šeme, rezultati će vam se sigurno poboljšati.

struktura_tema_na_stranici_zabolji_seo_kristijan_janusic

Želite li pratiti nove trendove, biti u toku događanja i na vrhu Google pretrage, sve ili barem neke od ovih uvjeta morat ćete ispuniti.

Orginalan članak