Zašto ulagati u content marketing ?

By 29. August 2022.Vijesti

Prije nekoliko dana instalirao sam AdBlock dodatak za internetske preglednike putem kojih surfam. Prvi put u životu, a na internet sam spojen od 1997. Zašto? Na jednoj stranici neprestano mi je iskakala videoreklama koja se automatski pokreće kada otvorite stranicu i pritom zauzme dobar dio ekrana. Imati danas takvu iritantnu reklamu nije dobro ni za stranicu ni za oglašivača – završilo je tako da stranicu ignoriram, a oglašivača više neću vidjeti. Ako su mene natjerali na to, koji sam doista pun strpljenja za takve stvari jer razumijem da su reklame potrebne da stranica živi, zamislite kako je tek drugima, manje strpljivim korisnicima?

No s druge strane, raširenija upotreba AdBlock softvera kvačica ja za content marketing i proizvodnju vlastitog sadržaja. Sadržaja koji je precizno usmjeren prema vašim korisnicima i kod kojega im pozornost ne odvlači ništa, jer je fokus isključivo na spomenutom sadržaju. Kako je pisao PageFair u svom izvještaju za proteklu godinu, u svijetu ima oko 198 milijuna korisnika AdBlock softvera, a u posljednjih dvanaest mjeseci upotreba istoga porasla je za visokih 41 posto. U Europi je upotreba AdBlock softvera skočila za 35 posto, dok u Hrvatskoj broj korisnika koji koristi ovakav softver iznosi oko 20 posto. Koliko je sadržaj važan pokazuje i informacija da se gotovo najviše blokiraju reklame na društvenim mrežama. Mislite li da su mobilni uređaji na koje se sve seli sigurni od softvera za blokiranje reklama, varate se – i na njima je to moguće. U PageFairu predviđaju da će i u ovom segmentu rasti upotreba ovakvog softvera.

Stoga nije nimalo čudno da se tvrtke okreću native advertisingu, odnosno content marketingu. No ipak vrijedi spomenuti da i taj sadržaj treba oglašavati te da povećano korištenje AdBlock softvera ni njemu ne ide u prilog. Dugotrajniji contentmarketinški projekti profitirat će od pretraživača – na Jasno & Glasno blogu u prošloj je godini 31,3 posto sesija (16 168) ostvareno putem pretraživača (38,16 posto putem društvenih mreža; 19 708).

Ne želite li AdBlock probleme, svakako se okrenite pametnom sadržaju.