Kada content marketing ne funkcionira

content-marketing-strategija

Čak 38% contentmarketingaša priznalo je kako svoje napore u kreiranju sadržaja smatra neuspješnima. Kako tome doskočiti?

kad-content-marketing-ne-funkcionira

Stručnjaci se slažu da content marketing može polučiti izvrstan uspjeh, no on može biti i potpuno promašen ako ne donosi korisnicima zanimljiv i relevantan sadržaj. Međutim, ni najzanimljiviji i najrelevantniji sadržaj neće biti uspješan ako ne komunicira proizvode i usluge na adekvatan način, ne objavljuje se redovito te odaje dojam kaotičnosti i neplanskog rada. Drugim riječima, content marketing ne može egzistirati bez šire slike, pomne razrade i dugoročnog planiranja.

Ako ste nezadovoljni svojim contentmarketinškim naporima, razmotrite sljedeća pitanja koja vam postavljamo…

Imate li razrađenu i dokumentiranu contentmarketinšku strategiju?
Znate li kojoj se publici obraćate i na koji način?
Jeste li proučili konkurenciju?
Jeste li isplanirali učestalost, način i ton komunikacije?

Kako znate što ćete pisati ako ne znate za koga, koliko često i na koji način ćete pisati? Zanimljiv i koristan sadržaj jedan je od glavnih razloga zašto korisnici uopće prate brendove i na osnovi kojega kreiraju svoje mišljenje o njima. Dobro poznavanje publike kojoj se brend obraća omogućava da sadržaj bude kreiran tako da će publici biti zanimljiv, distribuiran tako da će doprijeti do najvećeg mogućeg broja konzumenata te da će komunicirati usluge i proizvode u obliku koji će publici biti prihvatljiv i privlačan za daljnju interakciju. Sve ove parametre treba dobro promisliti i staviti na papir – najprije je potrebno osmisliti strategiju, a potom je se i pridržavati kako bi contentmarketinški napori ostvarili zadane ciljeve i polučili uspjeh.

Imate li contentmarketinški kalendar?

Jeste li unaprijed isplanirali teme koje ćete komunicirati svojim korisnicima i klijentima, ili radite iz dana u dan, iz tjedna u tjedan, bez plana i cilja? Contentmarketinški kalendar kao prvo i osnovno omogućuje objavljivanje sadržaja na vrijeme i u pravilnim razmacima, ali i omogućuje konzistentnost sadržaja, njegovu različitost, jednostavnu preglednost i planiranje za duže periode. Kalendar je posebno važan ako primjerice content menadžer surađuje s više autora, ali i zbog daljnjeg plana distribucije sadržaja i njegova eventualnog oglašavanja te, naposljetku, kako bi se adekvatno slijedili postavljeni planovi i ciljevi.

content-marketing-strategija

Imate li Call to Action?
Potičete li konzumente svog sadržaja na konverziju u kupce?
Jeste li maksimalno iskoristili relevantnost svog sadržaja kako biste prenijeli željenu poruku?

Content marketing brendovima omogućuje komunikaciju s potencijalnim i postojećim kupcima i klijentima – ali bez direktne prodaje. Sam sadržaj, naravno, mora biti relevantan za brend, ali i za korisnike kako bi ga dijelili dalje sa svojim prijateljima te se vraćali po novu dozu, odnosno, kao krajnji cilj, iz konzumenta sadržaja prerasli u korisnika usluge ili proizvoda. Proces konverzije konzumenta sadržaja u kupca nije jednokratan niti se događa preko noći, stoga je potrebno u što većoj mjeri olakšati odvijanje tog procesa. Jedan od načina je da sadržaj koji stvarate ima jasan Call to Action – poruku koja će usmjeriti korisnika i potaknuti ga na akciju i konverziju u kupca.

Omogućavate li svojoj publici da jednostavno dođe do vašeg sadržaja?
Kakav vam je plan distribucije?
Dijelite li svoj sadržaj na svojim društvenomrežnim kanalima?

Ako svoj sadržaj, na kojem ste mnogo i naporno radili, držite zaključanog u podrumu, ne možete očekivati da će stvoriti publiku ili kupce. Razglasite ga na svim dostupnim kanalima! Publika neće sama doći tražiti sadržaj ako ni ne zna da on postoji, a posebno ako joj je lako dostupan konkurentski sadržaj. Oglašavajte sadržaj! Ne dopustite da buka na društvenim mrežama zagluši ono što želite reći. Omogućite konzumentima svog sadržaja da ga lako dijele i preporučuju prijateljima, jer se dobar glas daleko čuje! Neka sami korisnici budu ambasadori vašega brenda.

content-marketing-distribucija

Mjerite li uspješnost svog sadržaja?

Mjerenje uspješnosti nerijetko je bolna točka. Prikupljanje i sortiranje brojki te njihovo analiziranje nije posao u kojem svi uživaju, pa može predstavljati napor. No to nikako nije posao koji se treba izbjegavati! Jer čak i ako imate postavljenu strategiju i ciljeve te kreirate i distribuirate sadržaj prema svim pravilima, tek analizom učinjenog možete donijeti zaključke o uspjehu, odnosno neuspjehu. A jednom kada postavite plan i cilj u svojoj strategiji, znat ćete koje parametre trebate mjeriti kako biste vidjeli s koliko uspjeha ih postižete.

Ustrajete li ili ste odustali?
Prije nego što odustanete, jeste li pokušali promijeniti strategiju?
Jeste li proučili što je, a što nije funkcioniralo i promijenili taktiku?

Svaki parametar može biti od pomoći za poboljšanje, samo ga treba objektivno sagledati i ne ustuknuti pred preprekama. Jednom postavljena strategija nije uklesana u kamen – ona mora biti podložna promjenama s obzirom na analize uspješnosti, prilagođavati se i usvajati novitete. Najgora stvar koju možete napraviti jest odustati. Posebno odustati prije nego što ste dali sve od sebe kako bi vaša contentmarketinška strategija stala na noge.

Orginalan članak